La Comunitat CO Rural ha fet públics els resultats d’un estudi realitzat per la Universitat de Lleida on s’analitzen diversos índexs de relleu generacional al món rural. Els índexs treballats seran revisats i actualitzats anualment per a seguir-ne la seva evolució.
Els autors de l’estudi, Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, conclouen a partir de l’anàlisi de diversos índexs, com l’índex de reemplaçament i l’índex de potencial de creixement, que cal passar a l’acció amb mesures contundents per evitar el despoblament de la Catalunya rural.
Les dades analitzades constaten que hi ha 200 municipis catalans en situació crítica de despoblament. Els municipis en risc es concentren, majoritàriament, a les comarques del Pirineu i el Pre-Pirineu com els Pallars, el Solsonès, l’Alt Urgell, la Noguera o el Berguedà. Pel que fa a la franja entre Lleida i el Camp de Tarragona, els municipis més afectats es troben a les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. A les Terres de l’Ebre, destaquen la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.
L’estudi també remarca la dependència i evolució del procés de terciarització de l’economia catalana que el 2019 ja comptava amb més del 78% dels llocs de treball ubicats al sector i el seu límit a determinades zones de muntanya.
L’informe dibuixa l’estreta relació del sector serveis i l’ocupació femenina a nivell comarcal i explica que la renovació generacional “reposa sobre una aportació de joves que ve de fora, fonamentalment immigració d’origen estranger, que es comporta en funció de les necessitats del mercat de treball i diverses informacions de reclam”.
L’estudi es va encarregar amb l’objectiu de disposar de nous indicadors quantitatius al món rural català per poder incentivar el seu repoblament des d’una mirada objectiva i planificada. Aquesta és una de les accions sorgides de la comunitat CO Rural, un espai de trobada entre entitats, professionals i administració que vol afavorir accions acordades i coordinades per facilitar el relleu generacional al món rural català.
La comunitat CO Rural és, alhora, una actuació del Projecte PECT BCN Smart Rural.
Fes clic aquí per consultar l’Estudi complet.
Fes clic aquí per consultar el resum de l’Estudi.
Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya
La Comunitat CO Rural forma part del projecte BNC Smart Rural, un projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) liderat per la Diputació de Barcelona i que té com a entitats sòcies el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i ARCA.
Projecte cofinançat pel Fons Social Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.