Què és el programa Terra d’Oportunitats?
CaixaBank, en col·laboració amb l’Associació Leader de Ponent, torna a posar en marxa el programa Terra d’Oportunitats a Ponent, una iniciativa de suport amb la qual impulsa l’emprenedoria rural i la creació d’ocupació, al mateix temps que contribueix a aturar a despoblació creixent dels nuclis rurals.
L’entitat financera ha signat un acord amb l’Associació Leader de Ponent amb l’objectiu d’impulsar la creació de llocs de treball mitjançant dues línies d’actuació: ajuts directes a emprenedors rurals (Convocatòria Terra d’Oportunitats), que també s’incorporaran a una comunitat d’emprenedors, i programes de formació i acompanyament per detectar quines necessitats tenen i impulsar els seus projectes.
CONVOCATÒRIA TERRA D’OPORTUNITATS 2024
L’objectiu de la convocatòria és seleccionar 4 projectes empresarials per tal de recolzar-los econòmicament amb un import de 1.000,00 € en reconeixement de les seves iniciatives.
Aquests recursos s’hauran de destinar a qualsevol necessitat de la persona beneficiària relacionada amb el seu projecte empresarial.
A més, els 4 projectes s’incorporaran, a partir de setembre de 2024, al “Reto final 2024 Tierra de Oportunidades”, un concurs formatiu realitzat per CaixaBank, en col·laboració amb la Red Española de Desarrollo Rural (REDR) i Rural Talent, amb l’objectiu d’ajudar a les persones emprenedores a visibilitzar els seus projectes, dinamitzar-los i posar-los en valor, així com compartir les seves experiències amb més de 100 emprenedors de diverses comarques de l’estat espanyol.
El concurs formatiu finalitzarà amb una sessió formativa presencial a la que assistiran els finalistes que hagin obtingut més puntuació en aquest. En aquesta fase, els i les emprenedores optaran a la concessió de nous premis, segons les bases que es donaran a conèixer amb el llançament del “Reto final 2024 Tierra de Oportunidades”. Veure edició anterior Reto Final 2023 Tierra de Oportunidades.
La resta de candidatures presentades s’incorporaran als programes formatius i
d’acompanyament de l’Associació Leader de Ponent.
La convocatòria es dirigeix a projectes emprenedors amb un model de negoci sostenible que es dediquin a la venda de béns o la prestació de serveis.
Els projectes poden ser presentats per persones físiques, associacions sense ànim de lucre, cooperatives o empreses que compleixin els següents requisits:
- Que el projecte es trobi situat en municipis amb una població inferior als 10.000 habitants, inclosos en l’àmbit d’actuació de l’Associació Leader de Ponent.
- Que el projecte tingui l’activitat iniciada i una facturació inferior a 150.000,00 euros en el darrer exercici fiscal tancat.
- Els projectes poden ser de diferents sectors: agroalimentari, ramader, agricultura ecològica, energia, forestal, cultural, turisme, serveis a la població, artesania, etc.
*Tindran prioritat els projectes que no han estat seleccionats en altres edicions.
Les empreses o persones físiques sol·licitants han de tenir la seu o delegació permanent en municipis amb una població inferior als 10.000 habitants, inclosos en l’àmbit d’actuació de l’Associació Leader de Ponent, i l’activitat proposada ha d’estar circumscrita en el mateix àmbit.
Tots els projectes hauran de complir amb els requisits descrits anteriorment (públic objectiu i àmbit d’actuació).
Tanmateix, es valoraran els següents criteris:
· Qualitat en la descripció del projecte (Màxim 20 punts). Es prioritzaran els projectes més ben detallats.
· Coherència entre la necessitat detectada i la inversió del premi (Màxim 20 punts). Es valorarà la definició de la seva necessitat i la seva coherència amb la inversió del premi dels 1.000€ en el cas que siguin seleccionats.
· Vinculació del projecte amb els objectius específics de l’Estratègia de Desenvolupament Local de l’Associació Leader de Ponent (5 punts cada objectiu, màxim 20 punts):
- Promoure la gestió dels espais ecosistèmics
- Enfortir el sistema alimentari de petita escala del territori
- Reforçar l’economia local
- Vetllar per l’arrelament de la població
· Projecte situat a una població amb perill de despoblació (2,5 punts)
Els projectes seran avaluats pel personal tècnic de l’Associació Leader de Ponent i CaixaBank i aprovats per la seva Junta Directiva o per Resolució de Presidència, si s’escau.
Els resultats de l’avaluació i la selecció dels projectes presentats es publicaran abans del 30 de juny del 2024 al web www.leaderponent.cat i es comunicaran via notificació electrònica a totes les empreses o persones físiques presentades.
Un cop seleccionats, se’ls farà entrega de diploma en mà a data i lloc per concretar per part dels impulsors de la Convocatòria Terra d’Oportunitats.
Un cop avaluades totes les candidatures i segons l’acta d’avaluació de candidatures, els projectes seleccionats són els següents:
- PLATAFORMA TECNOLÒGICA PER A LA MILLORA DE LA GESTIÓ EMPRESARIAL
- CAL SILETA
- MOLÍ D’ALTA TECNOLOGIA PER MAQUILES (COOP GRANADELLA)
- CUSTOM DETAILS
Aquí es pot consultar l’acta de candidatures.
PRESENTACIÓ DE LES CANDIDATURES
Per a poder-se presentar a la candidatura, cal procedir de la següent manera:
- Descarregar i omplir el MODEL DE CANDIDATURA i signar el document de DECLARACIÓ RESPONSABLE de compliment dels requisits.
- Tramitar la sol·licitud omplint una instància genèrica a través de la seu electrònica de l’Associació adjuntant-hi la documentació anterior i posant com a assumpte “Convocatòria Terra d’Oportunitats”.
El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 10 de juny a les 13.00 hores.
No s’acceptaran sol·licituds que no estiguin degudament omplertes o presentades per altres vies o fora de termini.
Els beneficiaris es comprometen a presentar informació tècnica i financera sol·licitada per l’Associació Leader de Ponent per a la verificació o control de l’execució del projecte, en els terminis i forma que demani l’Associació.
En el cas que durant el desenvolupament del projecte es produeixin circumstàncies que ocasionin modificacions substancials o significatives del projecte presentat, com ara en les dates d’execució, el pressupost o les que es considerin importants, s’hauran de comunicar a l’Associació per tal que aquesta ho autoritzi.
Els beneficiaris es comprometen al reintegrament de les quantitats rebudes en el cas que no es compleixin les bases establertes.