Terralimenta és un programa impulsat per la Fundació Daniel i Nina Carasso, amb la col·laboració de Red2Red, que va veure la llum a la primavera del 2021, amb la selecció de 12 Grups LEADER de tot el territori nacional. Durant més de dos anys, l’equip encarregat de la coordinació tècnica de Red2Red i els grups LEADER participants, han treballat en la definició d’accions vinculades a l’alimentació sostenible, i a la definició d’un full de ruta comú que permeti contribuir al desenvolupament d’un sistema alimentari sostenible més connectat amb el territori.
L’acollida de Terralimenta i l’èxit de la primera edició d’aquest programa ha afavorit la definició i la posada en marxa d’una segona convocatòria, llançada el febrer de 2024, dirigida a tots els grups LEADER compromesos amb un medi rural sostenible, on l’alimentació ocupi un lloc central a l’ecosistema del territori, per reforçar l’enllaç entre producció agrària, indústria i comunitats locals.
La diversitat i qualitat de les candidatures rebudes ha permès que en aquesta segona convocatòria se seleccionin 10 Grups LEADER, davant dels 8 inicialment previstos, contribuint així a que Terralimenta es pugui consolidar com un grup de treball referent en matèria d’alimentació sostenible i desenvolupament local, amb una representació del 8% dels grups LEADER del territori nacional.
Tant la Fundació Daniel i Nina Carasso com Red2Red creuen que els Grups LEADER tenen un enorme potencial per contribuir en els processos de transició cap a la sostenibilitat, reforçant l’enllaç amb el territori, amb un enfocament sistèmic i responsable. Per això, el Programa Terralimenta treballarà perquè aquests grups puguin posicionar-se des d’un punt de vista estratègic que permeti impulsar sistemes alimentaris sostenibles al medi rural, enfortint la seva acció per motivar una cooperació directa entre les persones que integren tota la cadena alimentària, des de les productores a les consumidores.
El procés de selecció a la segona edició de Terralimenta ha comptat amb diverses fases: una inicial de preselecció de projectes, una fase d’entrevistes personals, i una valoració final realitzada per un jurat extern, creat per un grup nodrit de persones expertes en la matèria, que han posat coneixement i experiència al servei del Programa. Aquestes han estat:
- Pablo Vidueira, Professor a la Universitat Pontifícia de Comillas i Director d’Avaluació a la Global Alliance for the Food Future.
- María Coto, Senior Associate a Espanya del Programa Land Use, d’European Climate Foundation.
- Patricia Martínez, Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació
- Fuensanta Martín, sòcia de la consultora Ruralízate.
- José Luis Yagüe, Professor de l’ETS d’Enginyeria Agronòmica, Alimentària i de Biosistemes (ETSIAAB), a la Universitat Politècnica de Madrid.
A més, al jurat hi han participat Eva Torremocha, responsable de l’Àrea d’Alimentació Sostenible de la Fundació Daniel i Nina Carasso, i Raquel Pastor i Raquel Juste, del Departament de Desenvolupament Rural de Red2Red.
Els Grups LEADER seleccionats per participar a la II Edició del Programa Terralimenta 2024 els podeu veure en aquest mapa i són els següents:
- Andalusia: GDR Alpujarra – Sierra Nevada Almeriense (Almeria)
- Andalusia: GDR Serra d’Aracena i Pics d’Aroche (Huelva)
- Castella i Lleó: ADECOAR, Associació per al Desenvolupament de la Comarca de l’Arlanza (Burgos)
- Castella i Lleó: ADRISS, Associació per al Desenvolupament Rural Integral de les Serres de Salamanca (Salamanca)
- Catalunya: ADRINOC, Associació per al Desenvolupament Rural Integral (Girona)
- Catalunya: Associació LEADER de Ponent (Lleida)
- Comunitat Valenciana: GAL ASIR, Associació per a la Sostenibilitat Rural i Innovació del Sud d’Alacant (Alacant)
- Galícia: GDR Comtat Paradanta (Pontevedra)
- Illes Balears: Associació Mallorca Rural
- Navarra: TEDER, Terra Estella Desenvolupament Rural
Motivació del grup d’acció local Associació Leader de Ponent
Dins de les motivacions que té l’Associació Leader de Ponent per entrar al projecte i definir noves xarxes de persones i projectes vinculats amb l’alimentació sostenible, hi ha també adquirir més coneixements per desenvolupar noves accions o consolidar les ja existents al nostre territori . Creiem que encara que el projecte Gustum ja tingui una llarga trajectòria, compartir experiències amb altres participants pot fomentar l’abast de nous reptes. Som una de les regions agrícoles i ramadera més important de Catalunya i tot i així, ens queda molt de camí per recórrer pel que la transformació i innovació del sector per generar noves oportunitats està en els nostres plans.
Participar a Terralimenta pot generar accions concretes per abordar els reptes ja descrits i tornar a avivar, amb coneixement de causa a través de les experiències que puguem conèixer, un sector agroalimentari que se sent esgotat i amb una manca de relleu generacional extrem.