El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha obert una línia de subvencions dins de l’Estratègia Alimentària de Catalunya. L’objectiu dels ajuts és impulsar la transformació del sistema agroalimentari per avançar en clau ambiental, social i econòmica i fer front a grans reptes com el canvi climàtic, la falta de relleu generacional, el malbaratament alimentari o el desequilibri en la distribució de valor entre les diverses baules de la cadena alimentària.
Els ajuts volen articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat.
Les 10 línies d’ajuts són:
Línia 1 – Càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental del producte.
Línia 2 – Infraestructures alimentàries compartides
2.1 – Obradors compartits
2.2 – Escorxadors
2.3 – Xarxes de distribució i venda conjunta
Línia 3 – Digitalització i traçabilitat empresarial mitjançant l’etiquetatge intel·ligent
Línia 4 – Projectes transformadors per a incrementar el valor afegit dels productes
Línia 5 – Assessorament per al compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors
Línia 6 – Creació i difusió d’activitats de sensibilització per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris i projectes innovadors per l’aprofitament dels aliments
Línia 7 – Relleu generacional i emprenedoria de negocis d’artesania alimentària
7.1 – Relleu generacional de negocis d’artesania
7.2 – Emprenedoria de negocis d’artesania alimentària
Línia 8 – Creació i continuació de noves empreses liderades per dones, relacionades amb la producció i la transformació d’aliments
8.1 – Creació de noves empreses liderades per dones, relacionades amb la producció i la transformació d’aliments
8.2 – Continuació de projectes liderats per dones relacionats amb la producció i la transformació d’aliments en empreses que tinguin menys de 3 anys d’antiguitat
Línia 9 – Projectes de transformació alimentària d’entitats del tercer sector
Línia 10 – Innotrack
10.1 – Innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa: diagnosi i definició d’estratègies
10.2 – Innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa: assessorament per a la implementació de projectes
10.3 – Preparació de propostes per a la participació en projectes europeus
10.4 – Innovació en l’àmbit de la gestió i l’ús eficient de l’aigua a la indústria agroalimentària i forestal
10.5 – Innovació en l’àmbit de la prevenció de pèrdues i el malbaratament alimentaris
Globalment la convocatòria està dotada amb 18,5 M€. Les quantitats màximes a demanar i el % de finançament varia en cada línia.
Aquests ajuts són plurianuals.
Una mateixa persona o entitat es pot presentar com a màxim a 2 sol·licituds diferents entre totes les línies.
Data límit per presentar-se: 27/01/2025
Per tal de presentar aquests ajuts, s’han organitzat diverses sessions informatives en línia.
Per a més informació:
Consulteu les bases reguladores (Ordre ACC/177/2024 de 22 de juliol)
Consulteu el pòster i la infografia dels ajuts. A la infografia trobareu per a cada ajut els requisits a tenir en compte, la quantia que es subvenciona, les despeses subvencionables i els criteris de priorització.
També es pot consultar l’apartat de Preguntes Freqüents amb preguntes genèriques de tota la subvenció i preguntes específiques per a cada línia d’ajut
També s’ha obert un correu electrònic per adreçar-s’hi si es tenen consultes a ajutsestrategia_alimentaria.accioclimatica@gencat.cat