
Aquest nou ajut, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, està destinat a la creació de noves activitats o adquisició de microempreses en traspàs dedicades a una activitat econòmica no agrària a l’àmbit d’actuació dels territoris LEADER. És doncs una nova eina que busca generar activitat econòmica a les zones rurals, incentivar el relleu d’empreses que es troben en situació de traspàs, i amb això, revertir el despoblament dels territoris rurals.
El Tiquet Rural, el qual el pot sol·licitar una persona física, jurídica o cooperatives no agràries, ofereix un ajut econòmic a tant alçat de fins a 35.000 euros per projecte. En aquest sentit, a la primera convocatòria s’han presentat 89 persones físiques i 14 persones jurídiques.
Els 11 grups LEADER són els encarregats del seu desplegament i gestió a nivell català. Fruit d’aquests primers resultats, el Departament ja ha obert una nova convocatòria la qual estarà oberta fins el 14 de febrer del 2025.
Val a dir que el Tiquet Rural és incompatible amb qualsevol altre destinat a la creació d’empreses, però compatible amb els ajuts LEADER per a la inversió en zones rurals.
Un exemple real de la implementació del Tiquet Rural a l’àmbit d’actuació de l’Associació Leader de Ponent, i la compatibilitat amb la línia d’ajuts LEADER, és la Núria Muniesa i el seu projecte d’obrador artesà sense gluten a Juneda.
Ella mateixa explica, per una banda què s’hi pot trobar a l’Obrador de Ponent, i per altra, què ha suposat per ella ser beneficiaria d’aquestes dues línies d’ajut.
“En el nostre obrador es pot trobar una extensa varietat de productes artesans sense gluten, tots aptes per celíacs, com diferents tipus de pa, coques, pizzes, empanades, pastissos, dolços…Tots són elaborats amb ingredients de qualitat, en unes instal·lacions totalment lliures de gluten per evitar la contaminació creuada, aquesta garantia ve avalada per la certificació de l’Associació de Celíacs de Catalunya mitjançat el seu control anual i atorgant un certificat de garantia que els productes que es poden trobar a l’Obrador de Ponent són lliures de gluten.
El Tiquet Rural m’ha donat un impuls per poder tirar endavant el meu projecte, el qual ha creat dos llocs nous de treball en un projecte innovador dins el sector flequer, actualment en decadència al nostre territori degut a la falta de relleu. Gràcies a aquestes ajudes podem invertir més recursos per poder millorar i ampliar els nostres objectius. Per a petits emprenedors com jo, és molt important poder comptar amb aquest recolzament. Ho recomanaria a tothom que tingui una idea de negoci, per petita que sembli, de les petites il·lusions poden sorgir grans projectes, i més si tens opció d’accedir a un ajut com és el Tiquet Rural, que t’ofereix una base econòmica de suport per començar a construir el teu negoci.”
Aquests ajuts estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.
Amb el Tiquet Rural s’ofereix un nou servei de suport als i les emprenedores dels territoris rurals més enllà dels ja existents al sector primari. Aquest nou recurs fa tangible una de les accions definides al repte 6 de l’Agenda Rural de Catalunya -Innovació dinamització econòmica i social. Aquest document identifica les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament. L’Agenda Rural ha d’esdevenir un element clau per planificar les polítiques d’equilibri i cohesió territorial del país.
Article publicat a la revista SOM Rurals en l’edició del desembre de 2024.