El vice-president del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han presentat aquest matí en roda de premsa un pla de 3.000 milions d’euros per impulsar la bioeconomia i transformar en els pròxims anys el sector agroalimentari, forestal i marítim. Es tracta de 10 projectes transformadors que donen resposta a les demandes de la societat i als reptes identificats en les agendes globals i europees per poder garantir la qualitat de vida de la ciutadania inclosos en el Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern.
El gruix dels projectes s’executarà abans de l’any 2020, amb un import previst de 2.207 M€. La resta de la inversió fins a arribar als 3.000 M€, és prevista fins a l’any 2032. Trobareu tots els projectes detallats en el dossier de premsa adjunt.
A banda dels 10 projectes del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern inclou dos projectes més del Departament de Territori i Sostenibilitat vinculats també al sector agroalimentari. L’import total dels 12 projectes és de 3.911,10 milions d’euros.
Durant la seva intervenció, el vice-president del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat que “la sobirania alimentària” és un eix estratègic de qualsevol país: “Tots els països han de tenir una estratègia d’alimentació”, ha subratllat. Per aquest motiu, segons ha explicat, el Govern invertirà més de 3.000 milions d’euros “per fer de Catalunya un país agroalimentari de referència, tot garantint la sostenibilitat ecològica i ambiental de tota la cadena alimentària”. “Catalunya està en condicions de ser una potència agroalimentària. És un sector que, ja en la crisi del període 2008-2013, va demostrar una gran capacitat de resiliència, va fer un gran esforç per exportar i per innovar, i ara també ha demostrat una gran capacitat de resistència”, ha destacat.
En aquest sentit, Aragonès ha fet una crida al sector i al conjunt de les administracions per treballar plegats des de la “co-governança” amb “l’objectiu de garantir que la sortida de la crisi generada per la COVID19 generi oportunitats arreu de la cadena de valor alimentari i arreu del territori”, ha reblat.
La consellera Teresa Jordà ha destacat que el Departament d’Agricultura ha mobilitzat prop de 15 milions d’euros amb ajuts directes i indirectes per atendre l’emergència per la crisi de la COVID19, però que “avui anem molt més enllà i presentem aquest Pla de transformació sense precedents del sector agroalimentari, forestal i marítim per als propers anys. Sí, reactivem i transformem”, ha remarcat.
I, tot això, implica un salt endavant. “La reactivació econòmica ha de venir de la ma de la transformació”, ha dit. “Es tracta de convertir Catalunya en un país de referència pel prestigi del seu sistema alimentari, amb un creixement equilibrat i regenerador en termes socials, ambientals i econòmics, que garanteixi la cohesió territorial i alhora reforci el posicionament de les seves produccions i de la gastronomia”.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació treballa des de la legislatura de la consellera Meritxell Serret en un canvi de model que ara amb aquests nous projectes s’acabarà de materialitzar. És transformació des de la co-governança amb la participació activa de les diferents administracions, dels agents econòmics, socials, ambientals i polítics i de la ciutadania en general en la configuració de les noves polítiques.
Dossier de premsa “Reactivem. Transformem”
FONT: DARP