- En col·laboració amb l’Associació Leader de Ponent, l’entitat financera reconeix els quatre millors projectes d’emprenedoria amb ajuts directes.
- A més, els emprenedors rurals s’incorporaran a una comunitat d’emprenedoria i faran programes de formació per detectar quines necessitats tenen i impulsar els seus projectes.
L’Associació Leader de Ponent ha resolt la tercera edició de la convocatòria Terra d’Oportunitats amb la selecció de quatre iniciatives situades a les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, Les Garrigues i el Baix Segrià.
Cada una rebrà un ajut de 1.000 euros i s’incorporarà a una comunitat on-line d’emprenedors d’arreu l’estat espanyol amb l’opció de realitzar un concurs formatiu, que té l’objectiu d’ajudar a visibilitzar els seus projectes i optar a la concessió de nous premis. Aquesta iniciativa s’impulsa des de CaixaBank, que, amb el programa Terra d’Oportunitats, vol reforçar el compromís amb els entorns rurals a través de la col·laboració amb els Grups d’Acció Local d’arreu del país.
En aquesta edició, que es van presentar un total de sis candidatures, s’han seleccionat les empreses: Efizum, Custom Details, la Cooperativa de La Granadella i Cal Sileta. Es tracta doncs, de recolzar el desenvolupament d’una plataforma tecnològica per a la millora de la gestió empresarial, la millora d’eines per a la realització de detalls personalitzats, la inversió en màquines petites per atendre els petits productors d’una cooperativa d’oli i el reforç a un projecte d’agricultura regenerativa i ecològica d’oli d’oliva verge extra, ametlles i carn de xai.
L’acte d’entrega de diplomes de reconeixement s’ha fet aquesta tarda al Consell Comarcal de Les Garrigues, a Les Borges Blanques, i ha comptat amb la participació dels responsables d’Acció Social de la Direcció Territorial Catalunya de CaixaBank, així com també amb el representant de l’Associació Leader de Ponent de Les Garrigues i l’equip del Grup d’Acció Local.
L’acte també ha acollit la jornada ‘Connecta per créixer’, una sessió enfocada directament a la comunitat emprenedora de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, Les Garrigues i el Baix Segrià, per fomentar i compartir sinergies entre ells.
En el marc d’aquest espai, els projectes guanyadors de la convocatòria Terra d’Oportunitats han pogut explicar el seu projecte, s’han explicat les diferents línies d’ajut, com són el Tiquet Rural i els ajuts LEADER, i la Cèlia Clotes, d’Aixalda Sistèmica, ha realitzat un taller d’inspiració i aprenentatge on ha establert un entorn de confiança i ha conscienciat sobre les principals etapes d’un procés emprenedor incidint en la importància de l’autocura i a la superació d’obstacles.
“CaixaBank està profundament compromès amb la inclusió financera de les zones rurals del país; un compromís que demostra cada dia amb la implantació d’oficines en poblacions petites, la promesa de no abandonar cap localitat en què sigui l’única entitat, el suport al sector agroalimentari mitjançant la línia de negoci AgroBank i als emprenedors a través de MicroBank i, ara, també gràcies al programa Terra d’Oportunitats.
Sobre Terra d’Oportunitats CaixaBank
Terra d’Oportunitats és un programa d’Acció Social CaixaBank que impulsa la creació de llocs de treball, l’emprenedoria i la fixació de població en l’entorn rural amb l’objectiu d’aportar solucions al repte demogràfic del país, ja que més del 80 % dels 8.131 municipis tenen menys de 5.000 habitants i la pèrdua de població és contínua.
El focus principal del programa és l’emprenedor rural com a via de dinamització de l’entorn rural i com a protagonista de projectes amb futur, bé pel fet de tenir una idea a punt de llançar, bé per crear una nova línia de negoci en una petita empresa en procés de creixement.
Per arribar a aquestes iniciatives d’emprenedoria, les direccions territorials de CaixaBank han buscat una aliança amb els Grups de Desenvolupament Rural (GDR), coneixedors del teixit econòmic de les comarques, per ajudar directament l’emprenedor rural, detectar-ne les necessitats i oferir-li formació i ajuts econòmics mitjançant aquests GDR.
Terra d’Oportunitats és un programa col·laboratiu en el qual s’impliquen diverses àrees de CaixaBank amb acompanyament i mentoria (Voluntariat CaixaBank), amb finançament (MicroBank i AgroBank) i amb la creació d’una comunitat d’emprenedoria de tot el país (a la incubadora creada per Rural Talent, amb l’impuls del banc).
Sobre l’Associació Leader de Ponent
L’Associació Leader de Ponent és una associació sense ànim de lucre que promou iniciatives territorials, donant valor a les singularitats del territori, concretament a les comarques de Les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i en 17 municipis de la comarca del Segrià.
El treball en xarxa amb altres entitats, públiques i privades, fa que es pugui desenvolupar un conjunt d’accions enfocades a tota la població i des d’una mirada transversal donar resposta als 7 reptes de l’Agenda Rural de Catalunya.
La formació, l’acompanyament i la transferència de coneixement són alguns dels serveis que l’Associació Leader de Ponent posa a disposició de micro i petites empreses amb seu a l’àmbit d’actuació. A més, gestiona dues línies d’ajut, els ajuts Leader – per a la creació, ampliació i millora d’empreses; i el Tiquet Rural. Aquesta nova eina busca fomentar la creació de nous projectes al món rural i incentivar el relleu en aquelles empreses que es troben en una situació de traspàs.