L'Associació
L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 2015 que té l’objectiu de promoure i recolzar
activitats que garanteixin el desenvolupament econòmic sostenible al món rural.
Som un dels 11 Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya seleccionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), actualment Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Els nostres eixos d’actuació són:
- Gestionar una línia d’ajuts per a la creació, ampliació o millora d’empreses al món rural.
- Desenvolupar projectes que responen a les necessitats del nostre territori i coordinar i participar en altres projectes de cooperació amb altres Grups d’Acció Local.
- Organitzar jornades tècniques de formació.
- Crear espais de debat en diferents àmbits que incideixen al territori.
Comptem amb el cofinançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).
Formen part de l’Associació les entitats següents:
Entitats privades
- Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues
- Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya
- Consell Regulador Indicació Geogràfica Protegida ‘Torró d’Agramunt’
- Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
- Cambra de Comerç de Lleida
- PIMEC
- Associació de Dones del Món Rural
- Associació Alba
- Agrupació Empresarial del Pla d’Urgell
- Grup d’Ecologia i Medi Ambient de Tàrrega
- Al Centro La Vida SCCL.
Territori d'actuació
El territori objecte d’actuació de l’Associació Leader de Ponent engloba la totalitat de les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell, el l’Urgell i en determinats municipis de la comarca del Segrià.
Durant el període 2007-2013, el Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell i el Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori han estat les entitats encarregades de desenvolupar la seva activitat en l’àmbit territorial que ara avarca l’Associació Leader de Ponent. En el període 2014-2022, es va ampliar el territori d’actuació incorporant alguns municipis de la zona del Segrià sud, assolint un àmbit territorial compost per un total de 74 municipis.
Ara, en el període 2023-2027, s’incorporen 3 municipis nous de la comarca del Segrià (Montoliu de Lleida, Torres de Segre i Soses, sumant un total de 17 municipis de la comarca i actuant en un total de 77 municipis.
Té una superfície total de 2.321,86 km2, i una població de 107.962 habitants.
Els municipis que avarca són els següents:
Garrigues: L’Albagés, L’Albi, Arbeca, Bellaguarda, Les Borges Blanques, Bovera, Castelldans, Cervià de les Garrigues, El Cogul, L’Espluga Calba,La Floresta, Fulleda, La Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, Els Omellons, La Pobla de Cérvoles, Puiggròs, El Soleràs, Tarrés, Els Torms, El Vilosell, Vinaixa.
Pla d’Urgell: Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, Fondarella, Golmés, Ivars d’Urgell, Miralcamp, Mollerussa, Linyola, El Poal, El Palau d’Anglesola, Sidamon, Torregrossa, Vila-sana, Vilanova de Bellpuig.
Segrià: Aitona, els Alamús, Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer, Torrebesses, Torres de Segre, Soses i Montoliu de Lleida.
Urgell: Agramunt, Anglesola, Belianes, Bellpuig, Castellserà, Ciutadilla, Guimerà, La Fuliola, Maldà, Nalec, Els Omells de na Gaia, Ossó de Sió, Preixana, Puigverd d’Agramunt, Rocallaura, Sant Martí de Maldà, Seana, El Talladell, Tàrrega, Tornabous, Vallbona de les Monges, Verdú, Vilagrassa.
Estratègia 2023-2027
El procés de redacció de la EDL de l’Associació Leader de Ponent per al període 2023-2027 ha partit d’una anàlisi acurada de la realitat socioeconòmica i dels reptes que presenta el territori per tal de poder configurar la base estratègica del seu plantejament.
La concepció principal de l’estratègia es fonamenta en la voluntat de contribuir a fer front als reptes ambientals, econòmics i socials que presenten les comarques de Ponent en l’actualitat, però sobretot, en un futur proper.
L’Estratègia de Desenvolupament Local per al proper període 2023-2027 de l’Associació Leader de Ponent consta d’un arbre d’objectius on es determina l’objectiu general “Millorar la capacitat de resiliència del territori per fer front als canvis futurs a nivell ambiental, social i econòmic”. Aquest objectiu general es desplega en 4 objectius específics que, al seu torn, es concreten en diversos objectius operatius tal i com es mostra de forma visual en el quadre següent.
A més, de forma transversal, es tindrà en compte en cada un d’ells la perspectiva de gènere, el relleu generacional rural, la mitigació i adaptació al canvi climàtic i global, així com la comunicació, la formació i l’assessorament.
Els indicadors obtinguts amb l’anàlisi socioeconòmic i demogràfic son la base per assolir els objectius que es determinen ja que identifiquen les diferents realitats que trobem al territori i les marcades diferències que existeixen en aquest. Per tant, els objectius s’orientaran segons aquestes dades i els canvis socioeconòmics i demogràfics que puguin succeir al llarg del temps.
Consulta el contingut de l’EDL 2023-2027 aquí.
Estratègia 2014-2022
L’Estratègia de Desenvolupament Local de l’Associació Leader Ponent (2014-2020) té per objectiu plantejar els reptes de desenvolupament rural del nostre territori. Per a elaborar l’estratègia es va desenvolupar un procés participatiu i es va fer una diagnosi del territori. Així es gestava l’Estratègia de Desenvolupament Local 2014-2020 l’any 2015. Des de llavors, el constant treball en xarxa impulsat des de la mateixa associació amb els agents del territori i la participació en projectes amb altres entitats de naturalesa similar, han contribuït a identificar noves necessitats i oportunitats que cal abordar, i fins i tot a desenvolupar projectes per tal d’avançar en cadascun d’ells.
Aquestes noves necessitats han estat, per una banda, la necessitat de fomentar l’ecoturisme per a diversificar i potenciar l’economia al territori i, per l’altra, en impulsar la transició energètica en el sí del territori.
Es tracta doncs, de dos importants àmbits de treball que, malgrat donar resposta a l’objectiu principal d’una estratègia de desenvolupament local, no quedaven recollits en el document del 2015. És per aquest motiu que es va creure oportú realitzar aquesta actualització de l’Estratègia l’any 2019, adequant-la tot revisant-ne els objectius prèviament definits així com també les accions. D’aquesta manera, aquesta nova estratègia responia a la realitat i redefinia una estratègia totalment vàlida per al temps que restava del període; com també posava les bases per a l’estratègia per al proper període.
L’objectiu de l’Estratègia és generar activitat econòmica al territori a partir de la promoció i la comercialització del producte agroalimentari local, del foment de l’ecoturisme i de les oportunitats vinculades a la transició energètica, sota el paradigma d’una gestió sostenible i sensible al canvi climàtic; així com de l’establiment de sinergies intersectorials en el sí del territori.
En concret, aquesta estratègia s’estructura entorn a 3 línies estratègiques amb els seus objectius específics:
- Generació d’activitat econòmica, millora de la competitivitat de sectors estratègics i foment de l’emprenedoria.
- Governança basada en el treball en xarxa i la cooperació públic-privada.
- Sensibilització, foment de bones pràctiques i acompanyament entorn la transició ecològica i energètica.
Per tal d’assolir un dels objectius de l’estratègia hi ha l’aposta de continuar coordinant el projecte GUSTUM, que és un projecte de cooperació interterritorial que té com objectiu crear activitat econòmica al territori a partir de la promoció del producte local de qualitat tot creant sinergies amb altres sectors del territori com el turisme, la restauració i el petit comerç.
A l’hora de col·laborar amb altres projectes interterritorials liderats per altres GAL, es tenia en compte prioritzar temàtiques com ara:
- El manteniment dels joves al territori, afavorint especialment el retorn dels joves que s’han format fora del territori.
- El suport al creixement empresarial a projectes d’empresaris i emprenedors.
- La millora de la gestió energètica, la gestió de biomassa i gestió forestal i altres accions encaminades a la mitigació del canvi climàtic.
- Emprenedoria mitjançant l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en l’entorn rural.
- Promoció del turisme esportiu i la seva sinèrgia amb els serveis locals, patrimoni històric, gastronòmic i natural del territori.