El Palau d’Anglesola presenta aquest divendres un vehicle elèctric compartit que entra avui mateix en funcionament. La iniciativa és fruit de la cooperativa Som Mobilitat, l’Associació Leader de Ponent i l’ajuntament del municipi del Pla d’Urgell, que han unit esforços per impulsar aquest projecte de mobilitat sostenible.
El vehicle, un Renault Zoe, compta amb una autonomia de més de 200 quilòmetres i estarà al servei de totes aquelles persones o institucions que es facin sòcies de la cooperativa Som Mobilitat, entitat propietària del vehicle que gestiona el servei. En els pròxims dies es presentarà el servei a empreses i institucions del municipi i a tota la comarca alhora que es durà a terme una campanya informativa al conjunt de la ciutadania sobre el funcionament del servei, tarifes i l’aplicatiu mòbil per fer la demanda del vehicle.
L’Associació Leader de Ponent ha impulsat l’establiment d’aquest servei al municipi fent una aportació inicial en règim de prepagament, en el marc el projecte de cooperació ENFOCC, el qual té com a finalitat fer arribar a les entitats locals, als diferents sectors econòmics i a la població en general la idea que una nova cultura energètica i forestal és possible.
La implantació del vehicle elèctric presenta doncs una sèrie d’avantatges i oportunitats per al desenvolupament d’una mobilitat sostenible. Permet la integració de les energies renovables en un sector que depèn dels derivats del petroli en un percentatge proper al 95% i es redueix la dependència vers aquests derivats. A més, també contribueix en la millora de la qualitat de l’aire als municipis i es redueix l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
La mobilitat elèctrica compartida potencia la transició cap a un model energètic sostenible i fomenta el consum responsable en l’àmbit de la mobilitat.
L’Associació i la transició energètica a Ponent
L’Associació Leader de Ponent fa anys que treballa per tal de generar un debat conscient i participatiu sobre temes energètics a les Terres de Ponent. Fruit del projecte de cooperació ENFOCC, que té com a objectiu fer arribar al públic la idea de que una nova cultura energètica i forestal és possible, i amb un escenari gairebé incipient sobre aquesta temàtica al territori, l’any 2017 l’Associació va voler revertir aquesta mancança i va constituir la Taula de debat sobre la Transició Energètica a Ponent. En aquest espai de trobada, s’hi generen discussions al voltant de l’emergència climàtica amb experts i/o representants del sector per tal de conèixer iniciatives o projectes i propiciar la col·laboració i cooperaciópúblico-privada. Formen part d’aquesta taula tècnics de l’Associació Leader de Ponent, els quatre Consells Comarcals (Urgell, Pla d’Urgell, Garrigues i Segrià), així com personal tècnic públic i privat d’entitats del territori.
Per altra banda, l’Associació Leader de Ponent ofereix informació en l’àmbit energètic, organitza tallers i jornades per al públic general sobre la transició energètica i elabora informes tècnics de temàtica energètica i d’aplicació de mesures de mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic.